Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

Όρια


Τα όρια ποτέ δεν μου ήταν ξεκάθαρα, γιαυτό και μου διαφεύγουν οι ορισμοί. Αυτοί που γεννιούνται από την αποδοχή κάθε απόλυτου. Θολό τοπίο.

Η συνείδησή μου απορροφά τους κραδασμούς από το τράκο της λογικής με ό,τι την ξεπερνά. Λούσου στο φως του δικού σου ήλιου ή αν προτιμάς κυλίσου στη σκιά της αμφιβολίας. Εγώ θα περιμένω λίγο πιο κει, στο εν δυνάμει.


13 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Τώρα εσύ αγαπημένη φίλη ή όντως πήγαινες για ύπνο ή θέλεις να μου πεις ότι έχω μαύρα μεσάνυχτα και δεν ξέρω τι λέω :-) Στην πρώτη περίπτωση θα ανταποδώσω με μια "καλησπέρα!" ενώ στην δεύτερη περίπτωση θα συμφωνήσω κουνώντας το κεφάλι εμφατικά καθώς ήδη έχω δηλώσει στην πρώτη γραμμή (αν και πιο κομψά) πως δεν έχω ιδέα από όρια και τι αυτά μπορεί να σημαίνουν στη ζωή μου, εκτός του ότι κάθε φορά που τα θέτω η ζωή μου γίνεται αυτόματα μετρήσιμη ανάλογα προς αυτά αλλά ακόμα κι αυτό δεν ξέρω αν μου αρέσει ή όχι.

   Πωπω, είδες που μπορεί να καταλήξει μια "καληνύχτα" !!!

   Σε φιλώ!   Διαγραφή
 2. Υπάρχουν λέξεις, έννοιες, απλά για να μας δυσκολεύουν.
  Όσο δεν τις έχουμε ανάγκη είναι μια χαρά. Τα δύσκολα έρχονται, όταν με μπούσουλα αυτές, προσπαθούμε να δώσουμε το αδύναμο στίγμα μας.
  Καλημέρα και καλή βδομάδα
  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, έχεις δίκιο. Δεν χρειάζομαι τη λέξη "όριο" αλλά προσπαθώντας να θέσω στη ζωή μου αυτό που η λέξη υποδηλώνει χωρίς να νιώθω ότι με καταπιέζει βρήκα πως αυτό το άτιμο κάθε φορά ανοίγει όλο και πιο πολύ, και με τον καιρό χωράει τόσα πολλά...(εγώ για καλό το λέω αυτό τώρα :-)) γιατί κι αυτό ως έννοια δεν μπορεί να παραμείνει αυτόνομο και να μην αλληλεπιδρά με τα υπόλοιπα στη ζωή μου. "Βάλε τα όριά σου". Μα πως? Κάθε φορά αλλάζουν. (Ναι, ναι ξέρω τι θα πεις, δεν είμαι πολύ σταθερός χαρακτήρας...)

   Φιλί άγνωστη-γνωστή φίλη!

   Διαγραφή
 3. Τα όρια είναι φυσικά , καλή μου...

  Είναι αυτά που μας έχει βάλει η ανθρώπινη φύση μας, είναι τα όρια της διανόησής μας , βασικά, που δεν μας αφήνουν πιο κάτω...
  Αλλά είναι μια πρόκληση για κάθε άνθρωπο , να μπορέσει να φτάσει στα όριά του...πόσο μάλλον να τα ξεπεράσει κιόλας...
  Αν καταφέρνεις και τα ξεπερνάς, όχι μόνο δεν πρέπει να περιορίζεις τον εαυτό σου αλλά και να περηφανέυεσαι ....

  Δεν μιλάμε για όρια συνπεριφορών ....εκεί ο κάθε ένας που σου λέει να βάλεις τα όριά σου , μάλλον προσπαθεί να σου τα βάλει εκείνος εκεί που στο λέει , εκείνη την στιγμή που στο λέει , και μάλλον στα δείχνει κιόλλας, μέχρι που θα τον βόλευε να είναι τα δικά σου όρια....  Καληνύχτα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα αγαπητέ φίλε,

   Τα όρια συμπεριφορών είναι που δεν καταλαβαίνω. Μα αυτά συσχετίζονται ίσως με τα άλλα που περιγράφετε. Γιατί ίσως τα όρια συμπεριφορών να μην υπήρχαν αν δεν υπήρχαν τα άλλα. Όμως αυτά δεν τα έχουμε θέσει μόνοι μας. Μας τα έχουν επιβάλει. Ή μήπως όχι? Λένε πως ως παιδιά είμαστε πανέξυπνοι με τρομερή φαντασία που μπορεί να κάνει θαύματα, μα σιγά-σιγά, "μαθαίνοντας" χάνουμε μαζί με την παιδικότητά μας και άλλα χαρίσματα, άλλες δυνατότητες. Σε αυτό ακριβώς το "εν δυνάμει" θα ήθελα να είχα παραμείνει:-)

   Τις πιο όμορφες καλημέρες μου!

   Διαγραφή
 4. Τα όρια γίνονυαι αντιληπτά μόνο όταν τα πλησιάσεις και φυσικά ποτέ δεν είναι δυνατόν να τα παραβείς.
  Ετσι ο άνθρωπος δείχνει στη γη φυλακισμένος σε σχέση με τα ελεύθερα πουλιά που όμως κι αυτά έχουνε στο ποδάρι τις αλυσσίδες τ' ουρανού κάποιες χιλιάδες μέτρα πιο ψηλά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ,

   ακόμα και τα όρια λοιπόν είναι σχετικά?
   Σχετικά ως προς τη θέση μας? Και υπάρχουν ανεξάρτητα από εμάς? Ίσως. Τα ευρύτερα, τα γενικότερα όρια. Και αυτό ίσως να σημαίνει ασφάλεια. Ίσως και όχι. Εμένα πάντος μου αρέσει η σκέψη. Ότι όλα είναι μέρος ενός μεγάλου μηχανισμού και κάνουν συγκεκριμένη δουλειά και φτάνουν μόνο μέχρι ενός σημείου. Ως οπαδός της τάξης, θα το δεχθώ. Η τάξη του σύμπαντος :-) (Τώρα εσείς αγαπητέ κάτι άλλο μπορεί να εννοούσατε αλλά η "μετάφραση" εδώ πάντα είναι ελεύθερη :-))

   Την καλημέρα μου!

   Διαγραφή
 5. Κοίτα να δεις πώς βλέπω εγώ τα πράγματα.
  (ακολουθεί παραβολή άνευ ηθικού διδάγματος).
  Είναι δυο που θέλονται. αλλά έχουν ΟΡΙΑ,
  έσωθεν κι έξωθεν επιβεβλημένα (σε δουλειά να βρισκόμαστε),
  που δεν τους επιτρέπουν να έχονται.
  Κάπου εκεί αρχίζουν τα Ζ-ΟΡΙΑ εφόσον μένουν Χ-ΏΡΙΑ.
  ---------------------------------------------------
  ήδη με το «θέλονται» και το «έχονται» ξεπέρασα τα όρια
  του Τριανταφυλλίδη ομού μετά του Μπαμπινιώτου !
  ---------------------------------------------------

  ΥΓ.μεταξύ μας. τα όρια απλώς τα ορίζουμε προκειμένου να
  αποκρύψουμε -απ’ τον εαυτό μας συνηθέστατα- το πού
  δεν τολμάμε (παρόλο που θέλουμε) να πάμε…
  (αλλά φυσικά μπορεί να κάνω και λάθος, που δεν το νομίζω όμως)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι όμως! ανάμεσα στις γραμμές σου (εκεί που είναι τα γράμματα...ξες) διάβασα ένα ηθικό δίδαγμα. Γιατί υπάρχουν και κάποιοι που δρουν όχι σύμφωνα με το που θέλουν να πάνε, αλλά με το ποιοι θέλουν να είναι (μεγάααλη διαφορά, γιατί μπορεί να θέλεις να πας στη σελήνη, αλλά δεν γίνεται κάτι τέτοιο αν δεν θέλεις να γίνεις αστροναύτης)
   Δεν κάνεις λάθος όμως. Απλά δεν ισχύει για όλους ;-)

   Υ.γ.: Τα όρια του Μπαμπινιώτη και του Τριανταφυλλίδη μας είναι γνωστά και τα ξεπερνάμε συνειδητά για να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα που δεν υφίσταται και έχει την προσωπική μας σφραγίδα. Αλλά αυτό συμβαίνει ΜΟΝΟ όταν γνωρίζεις τα όρια και τους κανόνες σωστά και συνειδητά επιλέγεις να μην τους ακολουθήσεις. Διαφορετικά ΑΠΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ ;-)Παράλογο?

   Διαγραφή
  2. μια τόση δούλα μικρούλα ενστασούλα, σχεδόν ούτε που φαίνεται: στο εντός παρενθέσεως παράδειγμά σου δε λες τι θέλει να είναι το υποκείμενο της πρότασής σου, αλλά τι ΔΕΝ θέλει να είναι, δηλ αστροναύτης. Διότι μπορείς να πας , ας πούμε, στο φεγγάρι και μάλιστα να κάνεις πάταγο , ως μετεωρίτης !

   (πάταγο κυριολεκτικώς δε θα κάνεις, αυτό το λέω για τον φίλο που πετάγεται καμιά φορά και ρωτάει αν είμαι φυσικός :) )

   Διαγραφή
  3. Δεκτή η ένστασις, αθώος ο κατηγορούμενος (αν μπορέσεις να γίνεις μετεωρίτης) ;-)

   Διαγραφή
 6. Άνετα !
  Άλλοι πάνε στο Άγιο Όρος και γίνονται Αγιορείτες
  Δεν έχω παρά να πάω στα Μετέωρα...

  http://youtu.be/uyuoNssxMqY

  ΑπάντησηΔιαγραφή